Klamydia

Klamydia

Bra sex för många är sex där man känner sig skön, härlig, avslappnad och säker. För att behålla den där sköna känslan efter sexet är det bra om man känner till en del om könssjukdomar och hur man kan undvika dem. Klamydia är en väldigt vanlig könssjukdom, den vanligaste som går under smittskyddslagen.

Hur överförs klamydia?

Klamydia smittar vid vaginala, anala och orala samlag om man inte använder kondom. Sjukdomen orsakas av bakterier som finns i urinrör och slida, ibland även i ändtarm och i sällsynta fall svalg. Klamydia kan man få oavsett vilka kön de har som man har sex med.

Hur märker du att du fått klamydia?

Det är mycket vanligt att man kan ha klamydia utan att märka någonting, men ändå vara smittsam. Om man får symtom kommer de efter 1-3 veckor, men kan komma först flera månader senare.

Om man får symptom så får tjejer och killar flytningar och det svider när man kissar, om klamydian sitter i könet. En del tjejer får blödningar och magont. Killar kan få svullnad och värk i pungen.

Om man får klamydia efter analsex kan man få flytningar och smärtor i ändtarmen och man kan bli lös i magen. Klamydia kan spridas till ögonen, som då blir röda och irriterade.

Hur testas klamydia?

För killar räcker det oftast med ett urinprov. Tjejer testas också med urinprov, och ibland genom ett prov från livmodertappen som tas med en bomullspinne.

Om klamydian kan sitta i analen eller i svalget tas prov därifrån med bomullspinne.

Hur behandlas klamydia?

Klamydia botas enkelt med antibiotika. Men man kan få klamydia på nytt. Därför är det viktigt att ens partner också testas och behandlas samtidigt, så att man inte fortsätter att bolla klamydian mellan varandra fram och tillbaka. Du måste även ange vilka du har haft sex med, eftersom klamydia lyder under smittskyddslagen.

För att bli frisk ska man gå igenom hela kuren och ta alla tabletterna.

Vilka skador kan klamydia ge?

Obehandlad klamydia i könet kan i förlängningen leda till sterilitet.