Syfilis

Syfilis

Bra sex för många är sex där man känner sig skön, härlig, avslappnad och säker. För att behålla den där sköna känslan efter sexet är det bra om man känner till en del om könssjukdomar och hur man kan undvika dem. Syfilis orsakas av en bakterie, och är tack och lov en ganska ovanlig könssjukdom.

Hur överförs syfilis?

Syfilis är mycket smittsamt och överförs vid både orala, anala och vaginala samlag och andra sexlekar om man kommer i kontakt med ett syfilis-sår.

Hur märker man att man har fått syfilis?

Några veckor efter att man fått syfilis bildas ofta ett litet sår där bakterierna satt sig, till exempel under förhuden på penis, på blygdläpparna eller i slidan. Har infektionen överförts vid oralsex får man sår i munnen. Om man blivit smittad vid analsex uppstår sår i ändtarmen. Efter ytterligare några veckor försvinner ofta såret, men några smittade får då röda hudutslag på kroppen samt ibland feber, huvudvärk, värk i muskler och leder och håravfall. Därefter avtar symtomen, men om man inte får behandling kan de komma tillbaka flera år efteråt och så småningom ge allvarliga skador.

Hur testar man sig för syfilis?

Blodprov eller undersökning av skrap från såret.

Hur behandlar man syfilis?

Syfilis behandlas med antibiotika i form av injektioner i 10-20 dagar. Efter behandlingen får man göra kontrollbesök i minst ett år. En syfilisinfektion blir helt botad efter en sådan kur.

 Vilka skador kan syfilis ge?

Vid graviditet kan syfilis överföras från mor till barn. Obehandlad kan syfilis leda till allvarliga skador i hjärta, hjärna, ögon, inte organ, skelett och nervsystem och slutligen bli livshotande.