Gonorré

Gonorré

Bra sex för många är sex där man känner sig skön, härlig, avslappnad och säker. För att behålla den där sköna känslan efter sexet är det att känna till en del om könssjukdomar och hur de kan undvikas. Gonorré orsakas av en bakterie som kan finnas i ditt könsorgan, hals och ändtarm.

Hur överförs gonorré?

Bakterien smittar vid vaginala, anala och orala samlag. Kondom kan minska risken för överföring vid samlag, men risken blir inte obefintlig. Det finns även en risk att få gonorré via delade sexleksaker eller vid smeksex om en hand växlar mellan olika könsorgan utan att tvättas emellan.

Symtom/Kännetecken

Alla får inte symtom, men bakterien kan förstås föras vidare till andra ändå. Redan efter ett par dagar kan kännetecken på gonorré komma, gulvita eller gulgröna flytningar från urinröret/slidan och ändtarmen om man haft analsex. Det svider att kissa, det kan kännas som taggtråd.

Liksom vid klamydia kan gonorré också ge en ögoninfektion.

Hur testar du dig för gonorré?

Prov tas ofta via urinprov. För den med kuk kan det även tas med en liten bomullspinne från urinrörets mynning. Har du fitta kombineras ofta urinprovet med prov med bomullspinne i slidan. Ibland behöver provet tas även från svalget och ändtarmen, beroende på hur du haft sex. Det kan ta en vecka efter sex innan bakterien syns i ett test.

Hur behandlar man gonorré?

Gonorré behandlas med antibiotika.

Vilka skador kan gonorré ge?

Obehandlad gonorré kan orsaka sterilitet om den sitter i könet länge. Det har börjat komma stammar av gonorré som är antibiotikaresistenta och därmed mycket mer besvärlig att bota.