Herpes

Herpes

När man har sex kan herpes överföras, det är svårt att skydda sig mot det då det överförs vid kyssar och smek etc. Ca 70 % av befolkningen har herpes på munnen och nästan 30 % har det på könet, vilket gör det till Sveriges vanligaste könssjukdom.

Hur överförs herpes?

Herpes överförs mycket lätt när man har blåsor och sår, men kan också överföras även när man inte har några symtom. Man kan undvika att ha oralsex om personen som ger har herpesblåsor, för att undvika överföring från mun till kön.

Hur märker du att du fått herpes?

Det är vanligt att man inte får några symtom om man har könsherpes. Kännetecken efter ungefär en vecka är annars klåda, sveda och små smärtsamma blåsor som spricker och blir som sår.

Den första infektionen brukar läka på 2-3 veckor. Herpes går inte att bota utan kan återkomma med jämna mellanrum. För de flesta mildras den dock med tiden och läker så småningom ut – även om det kan ta mycket lång tid.

Hur testas herpes?

Man kan inte gå och testa sig för herpes om man inte har symptom. Prov tas med en bomullspinne från blåsorna/såren. Testning för herpes är inte alltid gratis, eftersom viruset inte lyder under smittskyddslagen.

Hur behandlas herpes?

Herpes går inte att bota, men det går att mildra nya utbrott eller förebygga med medicin som finns att köpa receptfritt på apotek.

Vilka skador kan herpes ge?

Inte så många. Det gör ont om man har sex när man har blåsor i könet, men annars är herpes inte farligt. Gravida med herpesblåsor i underlivet kan överföra en infektion till barnet i samband med förlossning, så då gör man kejsarsnitt.