Hiv

Hiv

Bra sex för många är sex där man känner sig skön, härlig, avslappnad och säker. För att behålla den där sköna känslan efter sexet är det bra om man känner till en del om könssjukdomar och hur man kan undvika dem.
Hiv till exempel kan tyckas skrämmande, men behöver inte vara det. Man kan ha sex med varandra fast den ene har hiv. Använd kondom vid samlag helt enkelt. Hiv är tack och lov inte jättesmittsamt och heller inte dödligt vid medicinering, men förändrar livet för den som får det.

Hur kan du få eller ge hiv?

Hiv sprids när viruset kommer i kontakt med olika så kallade slemhinnor som finns i kroppen. Det kan det göra om du har vaginala och anala samlag utan kondom. Det är också möjligt att få hiv vid oralsex om man får sperma i munnen. Om du injicerar något kan du även få eller ge hiv genom att ni använder samma spruta. Har du dessutom någon annan könssjukdom som t ex klamydia ökas risken att få eller ge hiv. I Kondomskolan kan du lära dig mer om hur du skyddar dig mot hiv.

Hur märker du att du fått hiv?

De allra flesta som fått hiv märker inga besvär förrän efter flera år, om man inte testar sig. Några veckor efter smittotillfället får en del en sk. primärinfektion. Primärinfektionen kan ge feber, ont i halsen, svullna och ömma lymfkörtlar eller utslag på framför allt överkroppen. Om du misstänker att du fått hiv ska du testa dig.

Hur testas hiv?

Du kan testa dig för hiv genom att ta ett blodprov. Provsvaret bedöms som helt säkert 12 veckor efter det eventuella smittotillfället. Provtagning är gratis.

Hur behandlas hiv?

Det finns ingen bot mot hiv. Viruset angriper immunförsvaret. Genom behandling med olika mediciner kan dock virusproduktionen i kroppen hämmas och sjukdomsutvecklingen bromsas. Ditt immunförsvar kan då hålla andra sjukdomar borta. Däremot kan medicinerna ge biverkningar.

Vilka skador kan hiv ge?

Viruset drabbar dina vita blodkroppar och därför bryts kroppens immunförsvar ner allt mer. När immunförsvaret är försvagat kan du också drabbas av andra sjukdomar som i sin tur blir livshotande. Det är detta tillstånd som kallas aids. Det är viktigt att få behandling på ett tidigt stadium för att undvika skador.