HPV

HPV

Bra sex för många är sex där man känner sig skön, härlig, avslappnad och säker. För att behålla den där sköna känslan efter sexet är det bra om man känner till en del om könssjukdomar och hur man kan undvika dem. HPV är en väldigt vanlig könssjukdom som överförs lätt, men vid omslutande samlag ger kondom ett ganska bra skydd. Vissa typer av HPV-virus orsakar kondylom (könsvårtor).

Hur överförs HPV?

HPV-virus överförs lätt vid oskyddat samlag och intim hudkontakt. Den som har synlig kondylom ska använda kondom vid samlag, för att undvika att överföra det till andra.

Hur märker du om du fått HPV?

HPV märks oftast inte.

Om en får symptom så får man vårtor, oftast på könsorganet och/eller kring ändtarmsöppningen. Vårtorna är vitrosa eller hudfärgade, en del vårtor ser ut som hudflikar eller kan vara platta. Ibland får man klåda, sveda och små blödningar och det kan göra ont om man har samlag. Hos en del kommer vårtorna tillbaka, men har oftast gått bort efter drygt ett halvårs behandling.

Hur testas HPV?

Man kan inte testa sig för HPV om man inte har synliga kondylomvårtor. De stora typiska vårtorna är lätta att se vid en läkarundersökning.

Hos personer med medfödd fitta kan HPV även upptäckas vid cellprov från livmoderhalsen. Cellprov från livmoderhalsen är mycket viktigt att göra när man blir kallad, om man har haft sex med någon annan än sig själv.

Hur behandlar man HPV/kondylom?

Behandlingen för kondylom går ut på att få bort vårtorna. De kan behandlas med en speciell lösning som penslas på. De kan också brännas eller frysas bort. Ibland används även laser.

Det finns två varianter av vaccin som ger skydd mot de sorter HPV orsakar kondylom och de som kan orsaka livmoderhalscancer. Det är viktigt att bli vaccinerad det innan man har ett aktivt sexliv med andra personer än sig själv. Vaccinet är gratis för unga personer (11-12 år) med juridiskt kön kvinna.

Vilka skador kan HPV ge?

HPV går inte att bota, men behandling finns. Ofta läker viruset ut av sig själv efter en längre tid. Vissa typer av HPV-virus kan ge cellförändringar och i enstaka fall livmoderhalscancer, analcancer eller peniscancer.