Kondomer och glid

Kondomer och glidmedel

Med kondom kan du behålla den sköna känslan!

Att använda kondom är ett bra sätt att skydda sig själv och dem man har sex med från hiv och andra könssjukdomar och från graviditet, om man har sådant sex att man kan bli gravid.

Testa dig om du haft omslutande vaginalt eller analt samlag eller oralsex (munsex) utan kondom. Då har du koll och kan lättare komma tillbaka till den där sköna känslan.

Varför kondom?

Kondom gör att du kan behålla den sköna känslan som du hade under sexet även efteråt. Med kondom kan du ha bekymmersfritt sex, oavsett om du har hiv eller inte.

Vid analt och vaginalt samlag är kondom ett bra sätt att undvika att hiv och andra könssjukdomar överförs. Låt kondomen sitta på under hela samlaget och använd rikligt med vatten- eller silikonbaserat glidmedel, särskilt vid analt samlag.

Kondomer är bra att använda för att

  • visa sin partner att man bryr sig om den
  • inte behöva oroa sig för att hiv och andra könssjukdomar ska överföras
  • undvika oönskade graviditeter vid vaginalsamlag

Framför allt om någon som är inblandad i sexet har kuk är kondom ett bra skydd. Om man delar dildo eller någon annan sexleksak med någon är det bra att sätta en kondom på sexleksaken och byta kondom när sexleksaken byter person. På så sätt kan man undvika att till exempel klamydia överförs.

Kondomer

Kondomen är tunn och mycket töjbar och oftast gjord av gummi (latex). Det finns också kondomer av plast (polyuretan) som passar latexallergiker (till exempel Durex Avanti och RFSU Naked). En del märker också av att plastkondomer leder värme bättre än latexkondomer och därigenom ger en närmare känsla. Men alla kondomer är tunna, inte tjockare än några hundradels millimeter.

Kondomer finns att köpa i affärer och kiosker, på apotek och bensinstationer – både hemma och utomlands. Man kan också köpa kondomer på nätet, till exempel genom RFSU:s hemsida eller sidor som Kondomkungen.

Kondomer har en minimilängd på 18 centimeter, och olika märken har lite olika passform. Det är viktigt att hitta en kondom som passar en själv. Om kondomerna man kan köpa på till exempel apoteket inte passar så bra kan man gå till en kondomeria, antingen en fysisk butik eller på nätet. Där finns en massa olika storlekar och modeller på kondomer som man kan köpa hem och prova sig fram till vad som passar just en själv och ens partner.

Bäst före-datum på kondomer brukar vara fem år från tillverkningsdatum. På kondomens förpackning kan du se hur länge kondomen håller sig om du förvarar den rätt. Läs mer om hur man förvarar kondomer rätt under rubriken ”Ta hand om din kondom!” lite längre ner på den här sidan.

Glidmedel

De flesta kondomer är förbehandlade med en liten mängd glidmedel, men ofta behöver man tillsätta mer. Om du vill ha analt samlag är det extra viktigt att använda mycket glidmedel, eftersom analen inte producerar något eget glid såsom fittan ofta gör. Om man inte använder glidmedel kan det bli små sår i analen, och förutom att det kan göra ont gör det att hiv och andra könssjukdomar lättare kan överföras.

Fittan producerar ofta eget glid, en vätska som kallas för lubrikation. Vid vaginalt samlag kan det vara bra att tillsätta extra glidmedel, för att förstärka fittans eget glid och om man vill kunna ha vaginalt samlag länge.

Använd glidmedel som är vatten- eller silikonbaserat. Vattenbaserat glid (till exempel Klick Natural Glide, RFSU Glid och K-Y) är tjockflytande och torkar efter ett tag, vilket gör att man ibland behöver fylla på med mer. Silikonglid (till exempel Klick Silk Glide, Pjur Eros och Millennium) är tunnare, torkar inte och ger mycket bra glid. Med silikonglid behöver man inte använda lika mycket som med vattenbaserat glid. Det finns också kombinationer av vatten- och silikonbaserat glid (till exempel Klick Caring Silk Glide och ACO Intimate Caring Glide). Glidmedel går lätt att tvätta bort med vatten, även om silikonglid kan vara lite svårare att få bort.

Om man ska sätta en kondom på en kuk kan man sätta en droppe glidmedel på ollonet innan man trär på kondomen. Många tycker att det ger en skönare känsla.

Undvik att använda vätskor och krämer som innehåller fett som glidmedel tillsammans med kondom. Hudkräm, oljor och liknande försvagar kondomen kraftigt och gör att den lättare går sönder.

Ta hand om din kondom!

1. Ha den i jackfickan, i väskan, i byrån – var du vill – bara det inte är för varmt, trångt eller tillsammans med vassa föremål. Många tycker att det är bra att ha en kondom i plånboken – den har man ju oftast med sig, och då har man en kondom tillgänglig när man ska ha sex. Det går bra att förvara kondomen i plånboken om man tänker på att byta ut den ibland om man inte använder den. En gång i månaden är lagom.

2. När kondomen ska på ska du inte riva upp förpackningen med naglar eller tänder, klippa upp den eller rispa kondomen. Den är tålig om du inte är för otålig.

3. Om ni använder glidmedel, använd silikon- eller vattenbaserat glidmedel för att inte skada kondomen. Om ni har analt samlag ska ni alltid använda extra glidmedel.

4. Om du är den som har kondomen på dig, håll i den när du drar ut den.

5. Släng inte kondomen i toaletten, på gatan eller på stranden. Släng den i en papperskorg, det är bästa stället.