Säkrare sex

Säkrare sex

Att ha säkrare sex innebär att minimera risken för att hiv överförs, om du gör det minskar även risken för att andra könssjukdomar överförs. Oavsett om du har säkrare sex eller inte kan det vara bra att testa sig ibland för att vara på den säkra sidan, då inget sex är hundra procent säkert.

Anala samlag

Vid anala samlag är det mycket viktigt att använda kondom och glidmedel för att undvika att överföra hiv och andra könssjukdomar. Kondom tillsammans med vatten- eller silikonbaserat glidmedel vid analsex ger ett gott skydd. Var dock uppmärksam så att inte kondomen glider av eller går sönder under tiden. Låt kondomen sitta på under hela samlaget. Andra typer av analsex, såsom att fingra, slicka eller använda strap-on eller dildo, är säkrare sex.

Vaginala samlag

Vid vaginala samlag är det också mycket viktigt att använda kondom för att undvika att överföra hiv och andra könssjukdomar. Var dock uppmärksam så att inte kondomen glider av eller går sönder under tiden. Låt kondomen sitta på under hela samlaget. Andra typer av vaginalsex, såsom att fingra, slicka eller använda strap-on eller dildo, är säkrare sex.

Oralsex – munsex

Vid avsugningar av en kuk är det bra att undvika att få sperma i munnen för att minimera risken för hivöverföring. Råkar sperma ändå komma i munnen så är det bäst att spotta ut den i stället för att svälja. Vill man vara ännu säkrare kan man använda kondom när man suger kuk.

Vid fittslickning är risken för hivöverföring låg, men andra könssjukdomar kan i viss mån överföras. Koncentrationen av hiv i slidsekret (lubrikation) är låg och saliven i munnen har en virushämmande verkan. Därför är risken för hivöverföring när man slickar mycket liten. Risken ökar dock något om blod kommer i munnen, till exempel vid menstruation.

Dela sexleksaker

Vid sex med dildo eller andra sexleksaker är det bra att tänka på att det finns viss risk för överföring av könssjukdomar (inte hiv) om man inte byter kondom på leksaken eller rengör den innan den förs in i någon annan person. Lättast rengörs leksakerna med tvål och ljummet vatten.

Smeksex, onani, cam-sex med mera

Sex där slemhinnor inte kommer i kontakt med varandra är väldigt säkert sex som kan praktiseras hur mycket som helst utan någon extra säkerhetsåtgärd. Det är bara att smeka, snacka och njuta hur mycket som helst.