Testning

Testa dig

När ska man testa sig?

Om du har haft oskyddat sex någon gång och aldrig testat dig kan det vara en bra idé att göra det så snart som möjligt, för att vara på den säkra sidan.

Om du har ett aktivt sexliv kan det vara bra att gå och testa sig ibland, hur ofta och vilka infektioner du bör testa dig emot beror lite på hur du har sex. Klamydia och gonorré är lättare att få och ge vidare till andra än till exempel hiv, därför behöver man testa sig för dessa sjukdomar oftare. En riktlinje för hivtestning kan vara att testa sig en gång om året om en har ett sexliv med fler än en partner och inte alltid har säkrare sex.

Om du har träffat en ny partner kan det vara en bra idé att gå tillsammans och testa er.

Hur lång tid tar det innan man får svar på ett test?

Vad du än testar dig för tar det mellan 7-10 dagar innan du kan få svar. Men det går egentligen inte att svara så exakt. Det är olika på olika mottagningar. Det kan gå både fortare och det kan ta längre tid. Fråga när du är på plats om de inte talar om det själva. Tiden efter testet kan kännas minst lika orolig som tiden innan testet för många. Vissa mottagningar ringer alltid upp för att lämna svar, medan vissa bara ringer om testet visar att du bär på hiv eller en STI.

Vissa mottagningar erbjuder hivtest med snabbt provsvar, där en kan få sitt provsvar inom 15 minuter. Tyvärr är dessa mottagningar sällsynta, men hör dig för när du kontaktar vården vilket typ av test som är aktuellt på den mottagningen dit du vill gå.

Var på kroppen ska testet tas?

Var på kroppen du behöver testa dig beror på hur du har haft sex och vilken infektion du vill testa dig för. Om du till exempel har haft analsamlag med en penis och vill testa dig för klamydia och gonorré behöver provet tas i ändtarmen. Därför är det viktigt att vara tydlig med hur du hade sex när du testar dig. Annars kan det finnas en risk att du testar dig på fel ställe på kroppen.

Hiv, hepatit och syfilis testas med ett blodprov, så då spelar inte sexpraktik någon roll.

Behöver jag berätta med vem och hur jag har haft sex?

Nej, det behöver du oftast inte. Men, ibland så är det tyvärr så att när personer kommer för att testa sig missar de som undersöker dig att fundera över vilka som du kanske har haft sex med och hur. Kanske är det så att du har haft någon form av mottagande analsex och behöver därför ta prov i rumpan också.

Likaså förutsätts det också ibland att den som är tjej bara har sex med killar och därför behöver p-piller. Ibland är det inte lätt att berätta, men känner du på dig att någon missar olika prover för att man inte frågar, var beredd att behöva berätta om du känner dig trygg med det. Att testa sig är viktigt.

Om du visar dig bära på någon av de sjukdomar som går under smittskyddslagen måste du ange vilka du har haft sex med för att kunna göra en smittspårning.

Hur fungerar ett hivtest?

Du kan testa dig för hiv genom att ta ett blodprov i armvecket. Själva testet är som vilket blodprov som helst.

Ett hivest kan man ta så kort som cirka 3 veckor efter smittotillfället. Provsvaret bedöms dock som helt säkert först efter nytt prov 12 veckor efter eventuellt smittotillfälle. Det tar oftast cirka en vecka innan man får sitt provsvar, då får man oftast komma tillbaks dit man tog testet för att få sitt resultat.

Hur fungerar klamydiatest?

Om du testar dig för klamydia är testet enkelt för de allra flesta. Ofta räcker det med att du lämnar ett urinprov. Det betyder att du kissar i en burk inne på en toalett. Provtagning kan du göra tidigast en vecka efter då du tror att du kan ha blivit smittad.

Andra typer av test med tops måste göras om du kan ha bakterien i svalget eller i rumpan.

Hur fungerar ett gonorrétest?

Du kan testa dig för gonorré genom att ta prov från urinrör, livmodertapp, ändtarm och oftast även från svalget i munnen. Med en bomullsticka.

Gonorré kan man testa tidigast 4-5 dagar efter det oskyddade sexet. Tar man testet för tidigt kan man behöva göra det igen en vecka senare, för att känna sig helt säker, förutsatt att första testet inte visat på att du har gonorré. Om testet visar positivt så är det testet däremot säkert.

Ett gonorrétest görs ofta bara om patienten har symtom som t.ex. sveda eller flytningar eller om undersökaren bedömer att patienten utsatt sig för vissa risker.

Kan man testa sig för herpes?

Vid utbruten herpes ser man herpesblåsorna. För att bli helt säker tar man prov direkt från en blåsa och undersöker på laboratorium. Herpes kan man testa sig för om man känner symtom och ser blåsor, antingen kring munnen eller könet, men inte om man inte har några blåsor.

Kondylom – syns det och kan man testa?

Man kan ibland se om någon har kondylom om man ser själva vårtorna, könsvårtorna.

Vårtorna, som är ljusrosa eller hudfärgade, syns för den som undersöker dig. Det är så ett test går till. Den som undersöker tittar efter dem på vissa ställen. Man kan alltså inte ta något prov, en undersökning måste till.
Vårtorna kan sitta på eller runt om könet. De kan också sitta kring och i analöppningen och inne i ändtarmen. Det kan vara skönt att ett proffs får uttala sig om sånt man kan tro är vårtor. Det är lätt att bli osäker. En undersökning kan göras så fort vårtorna syns.

Kondylom kan leda till livmoderhalscancer om man har fitta, därför är det viktigt att gå på cellprovstagningar när man blir kallad.

Hur testar man syfilis och hepatit B?

Testmetoden för syfilis-, hepatit B- och hiv är det samma. Man tar ett blodprov i armvecket.
Syfilistest får man vänta med i tre månader från eventuellt smittotillfälle för att kunna ta ett säkert prov. När det gäller hepatit B så måste det gå ca 2 månader från eventuellt smittotillfälle för att man ska få ett säkert prov.

Var kan man testa sig?

Man kan testa sig på bland annat STI-mottagningar, ungdomsmottagningar och vårdcentraler. Är du 23 år eller yngre har www.umo.se en bra söktjänst där du enkelt hittar din närmsta ungdomsmottagning.